Angstlidelser – temadage med Paul Salkovskis

Paul Salkovskis Undervisning 2019

I slutningen af september i år, havde vi besøg af professor Paul Salkovskis. Vi havde inviteret Paul til Danmark i forbindelse med vores uddannelser, Kognitiv Psykoterapeutuddannelse og Specialistuddannelse i Kognitiv Terapi, hvor han som gæsteunderviser, skulle undervise i angstlidelser.

Paul Salkovskis er anerkendt som en pioner i udviklingen af kognitiv terapi ved angst. Han er ’Programme Director for the Doctorate in Clinical Psychology (DClinPsy) at the Oxford Institute for Clinical Psychology Training and Research and Director of the Oxford Cognitive Therapy Centre’. Det var derfor med stor glæde, at vi kunne byde Paul velkommen som gæsteunderviser for vores studerende.

Hvorfor har vi inviteret Paul Salkovskis til at undervise på vores uddannelser?

Paul Salkovskis er ikke en hr. hvem som helst, som sagt er han professor og har arbejdet for flere anerkendte universiteter i Storbritannien og været frontfigur i en hel række af forskning om blandt andet angst og OCD. Derudover har vi et godt samarbejde med Paul Salkovskis, og det er bestemt ikke første gang vi har inviteret ham til at undervise for vores studerende.

”Paul har ydet adskillige centrale bidrag til kognitiv terapi, som vi kender det i dag, bl.a. ved at videreudvikle de kognitive modeller for OCD, agorafobi og sygdomsangst. Han har også formuleret begrebet ”sikkerhedsadfærd”, som er afgørende for den psykologiske forståelse for de vedligeholdende faktorer i angstlidelser og dermed også for behandlingen.”, fortæller Ulla Wattar om Paul Salkovskis og tilføjer:

”Paul er en yderst erfaren og dygtig underviser. Vi har samarbejdet med Paul i mange år, og han har været en hyppig underviser hos os.”

Tre af Wattar Gruppens psykologer, der deltog til undervisningen.

Hvad lærte vi af undervisningen?

Udover ca. 100 studerende deltog mange af vores psykologer og mentorer også til undervisningen. Hos Wattar Gruppen går vi op i at være opdaterede på nyeste viden og tendenser indenfor vores område, og derfor er det vigtigt for os, at vi deltager i undervisning når det er muligt.

I den forbindelse har vi spurgt et par af vores psykologer og mentorer, hvad de lærte af Paul Salkovskis undervisning.

Jan Carlsen som er Mentor for Wattar Gruppen genfortæller, at Salkovskis har udtalt at: ”OCD er 100 % unødvendig. Man gør ikke handlingerne pga. angst, man gør det for at søge sikkerhed. OCD er ikke diagnosticeret som en angst – men det burde det!” Dette nye syn på OCD som en angstlidelse, var bare en af de ting som var lærerigt for Jan.

En af vores psykologer, Rikke Munkholm, der også deltog til undervisningen fortæller, at hun blandt andet bad mærke i at Salkovskis sagde: At det at slippe af med OCD også kan medføre identitetskrise og sorg over det liv man har mistet, hvorfor det i den forbindelse kan være vigtigt også at tale om konsekvenserne ved at slippe af med OCD’en.”  Det havde Rikke ikke tænkt over før undervisningen, men hun vil nu have det med sig, når hun fremover vil møde med personer med OCD.

Mariann Pettersen som er autoriseret psykolog hos Wattar Gruppen fortæller, at hun efter undervisningen er blevet mere nysgerrig på en effektiv behandlingsmetode af OCD som Paul Salkovskis gav udtryk for at anvende selv. Mariann fortæller: ”Jeg er blevet mere nysgerrig på intensiv behandling af OCD, hvor man arbejder sammen med klienten meget intensivt over flere dage, f.eks. en uge eller 14 dage, da dette var en metode Salkovskis også bruger/har brugt.”

Nogle af Wattar Gruppens medarbejdere, der deltog til undervisningen ved Paul Salkovskis.

Udover at undervise i behandling af angst og OCD, kom der også andre guldkorn fra Paul Salkovskis, og et af dem var omkring det at sætte realistiske mål og hvordan man bibeholder motivationen til at nå dem.

Salkovskis delte målsætning op i kortsigtet, medium og langsigtet.

  • Kortsigtet: Hvad kan jeg gøre i dag?
  • Medium: Hvad skal der til for at blive helt helbredt?
  • Langsigtet: Hvad er mine ønsker og drømme? Hvad vil jeg gerne med livet?

Salkovskis arbejder ud fra denne opdeling – men baglæns.

Det vil sige, at han tager udgangspunkt i drømmene, og derefter hvordan man kommer dertil.

”Dette er et af de redskaber jeg tager med mig fra undervisningen, og som jeg allerede bruger i mit arbejde som mentor. Jeg anvender det for at få mentee til at nå de kortsigtede og medium mål, ved at få mentee til at være drevet af motivation efter at nå det langsigtede mål.” fortæller Jan Carlsen.

 

Skrevet af Lea Sefeld

Vil du også deltage i lignende temadage?

Paul Salkovskis var inviteret til at undervise for to af vores uddannelser, psykoterapeutuddannelsen og specialistuddannelsen. Vi har opstart på vores 4-årige psykoterapeutuddannelse to gange om året, og næste gang er i januar 2020.

Hvis du har interesse i at vide mere om vores uddannelser er du mere end velkommen til at skrive til os på info@wattar-gruppen.dk eller ringe til os på 33 11 22 84.