Mentorforløb

Et veludført mentorforløb

Samarbejdet med en mentor kan se ud på mange forskellige måder. Vi bringer her et eksempel på et veludført mentorforløb med Dennis*, der fik støtte af én af vores kognitive mentorer.

”Jeg gik ned med en depression på grund af for meget arbejde. Så jeg sad i en hel måned og gloede ind i en computerskærm, hvor jeg overhovedet ikke kunne koncentrere mig om at lave noget”, fortæller Dennis* om tiden, inden mentorforløbet begyndte. Han ønskede at komme i gang igen:

”Kommunen var supergode og imødekommende overfor min situation. De gjorde meget for at hjælpe mig i gang. Jeg snakkede med dem om at begynde på en mentorordning.”

Dennis fandt i samarbejde med sin sagsbehandler frem til, at en kognitiv mentor fra Wattar Gruppen ville være en god start.

Hele livet startede forfra

Med et ønske om at komme tilbage i arbejde begyndte Dennis et forløb med én af Wattar Gruppens kognitive mentorer. De samarbejdede omkring de opstillede mål: at starte virksomhedspraktik, så han med tiden kunne stille sig til rådighed for arbejdsmarkedet, få orden i bunken af aftaler og papirer, som havde hobet sig op og få mere energi i hverdagen. Sammen satte de nogle rammer for, hvordan han kunne opnå målene.

”Min mentor hjalp mig ved at vise, hvordan jeg kunne skabe overblik. Vi tog det hele et skridt ad gangen. Da jeg først kom i gang, kunne jeg godt selv. Det var med til, at hele livet startede forfra.”

Et socialt liv

Efter at have siddet på sit værelse og kigget ind i det blå computerlys, havde Dennis brug for at aktivere sig selv. Derfor satte Dennis og mentoren sig for at komme i gang med det aktive liv, som kunne skabe noget mere energi i hverdagen. Han fandt mountainbiken frem og begyndt samtidige i træningscenter.

”Jeg har førhen været meget aktiv, men det med at føle sig ensom var et stort problem. Det eneste jeg havde, var min mountainbike, som jeg kunne køre langt væk på. Det blev nogle lange dage, især fordi jeg skar alle mine venner fra, fordi jeg mente, at de ikke var gode for mig. Jeg sad mutters alene.”

”Min mentor kom forbi en gang om ugen og fik sat skub i tingene. Snakken gjorde, at der blev sat gang i det hele. Jeg måtte starte et sted. Min mentor hjalp mig utroligt meget med at komme i gang- især med træning og praktikplads,” fortæller Dennis.

Tilbage i arbejde

Det overordnede mål med det kognitive mentorforløb var, at Dennis skulle være i stand til at stille sig til rådighed for arbejdsmarkedet.

”Min mentor hjalp mig med at få praktikpladsen arrangeret. Allerede en måned senere var jeg tilbage i arbejde, hvor jeg startede stille og roligt. Det har været lidt af en tur på godt og ondt, men det er rart at være tilbage”, siger Dennis om at komme i arbejde igen og tilføjer:

”Vi fandt frem til nogle af de ting, som havde været gode for mig, og hvordan det kunne bruges fremadrettet.” fortæller Dennis om sit arbejdet med Wattar Gruppens kognitive mentor og uddyber:

”Jeg har helt sikkert haft gavn af det. Jeg synes, at ordningen har været genial. Det har kun været godt at få en mentor. Det kan virkelig gå hurtigt, når man får den hjælp. Jeg står et helt andet sted i mit liv, end jeg gjorde, da jeg mødte min mentor. Det har hjulpet meget, i stedet for at man bare står alene. Det har været et godt forløb i kombination med de tilbud, som jeg har fået fra kommunen.”

”Jeg tror, at der er mange, som ikke tør spørge om hjælp, når de er i den situation, som jeg har været i. Det har været rent held og en god sagsbehandler, som har givet mig denne her mulighed. Jeg vidste ikke, at man kunne få en mentor, men det har virkelig været godt for mig.”

Det lykkedes Dennis at opnå de mål, som han havde sat sig for. Med den rette støtte igennem et mentorforløb kunne Dennis skabe mere energi i hverdag, og han er nu blevet ansat hos sit praktiksted. 

* Dennis er ikke det rigtige navn. Vi har valgt at anonymisere vedkommende.

Skrevet af: Valdemar Stengaard Hansen