Social vicevært

At støtte sårbare unge til en selvstændig fremtid via ‘Inklusionsboliger’.


I Ølsted samarbejder Wattar Gruppen med Arresø Boligselskab, der sætter inklusionsboliger til rådighed for unge mellem 18 og 25 år, som ofte skal flytte hjemmefra for første gang.

Inklusionsboliger er en boligform, der er målrettet psykisk og socialt sårbare, der på den ene side ikke har problemer af et omfang, som kan begrunde ophold i et botilbud, men som på den anden side har vanskeligt ved at klare sig i egen bolig. De unge kan bo i inklusionsboligerne i 2 år, hvor formålet er at gøre dem klar til at flytte ud alene, komme på uddannelse eller i arbejde.

Det særlige ved inklusionsboligerne er, at der er tilknyttet sociale viceværter, som yder støtte til beboerne med henblik på, at de kan klare sig i egen bolig og komme tættere på arbejde eller uddannelse.

Medarbejdere fra Wattar Gruppen er sociale viceværter. Hos Trine, én af vores sociale viceværter, er samarbejdet med de unge, på listen over hendes yndlingsopgaver: ”Hvem skulle have troet, at man kunne finde et arbejde, hvor en arbejdsopgave indebærer at bage kanelsnegle og tale om økonomi, uddannelse og tv-serien Lost?”

social vicevært
Cecilia (tv.) & Trine (th.) fra Wattar Gruppen er sociale viceværter i inklusionsboligerne i Arresø.

Den sociale indsats i boligerne bygger på tankegangen Housing First, hvor det er bevist, at indsatser over for udsatte borgere har den største effekt, hvis borgeren har fast bolig. Inklusionsboligerne bliver på den måde en del af forudsætningen for, at samarbejdet med og indsatser over for de unge bliver en succes. Kendetegnet for de unge, som bor i inklusionsboligerne, er, at de kan have udfordringer med stabilitet og kontinuitet i voksenrelationer, tilknytning til skole/uddannelse/job, netværk og i forhold til egen boligsituation.

Som sociale viceværter har vi et tæt samarbejde med både den unges sagsbehandler samt evt. andre støttepersoner, der er omkring den unge, fx støttekontaktpersoner eller mentorer. Én del af opgaven består i at koordinere både beskæftigelses- eller uddannelsesmæssige, sundhedsmæssige og sociale indsatser. I samarbejdet, støtter vi også op om den unges deltagelse i studie ved fx at give redskaber til realistisk tids- og ressourceforvaltning. Dette er med til, at den unge lykkedes med at blive i og gennemføre kompetencegivende uddannelse. En anden del er det konkrete sociale arbejde, hvor de unge tilegner sig evnen til at varetage egne basale behov; fx fungere i egen bolig, energiforvaltning og dagligdagsliv.

20-årige Jonas, en af de unge beboere i inklusionshusene, fortæller om sin udvikling: ”Det er hyggeligt at bo i inklusionsbolig, og det er nice med fællesskab både i egen bolig, men også med de andre huse. I starten var det svært at bo sammen med en helt ny person, men nu er det meget fedt og det er rart altid at have en at snakke med”. Jonas var ikke klar til at bo alene før, men nu føler han sig mere klar. Hans roomie flytter til november, men Jonas har tænkt sig at blive boende indtil han skal starte på studie til sommer.

De sociale viceværter arbejder individuelt med hver enkelt af de unge ift. deres konkrete udfordringer. Det betyder, at der oftest arbejdes med fastholdende indsatser, når den unge oplever udfordringer i enten uddannelse eller job, og fx kan have et ønske om at droppe ud af en uddannelse eller sige sit job op. Der arbejdes parallelt med praktiske forhold, såsom madlavning/husholdning samt de unges sociale udfordringer ift. stabilitet, samvær og samarbejde. For eksempel hjælper vi de unge med at lære at gøre rent, købe ind og lave mad. Herudover arbejdes gruppebaseret, hvor der faciliteres husmøder, fælles arbejdsdage samt socialt samvær med fx fællesspisning, spil eller madlavning.

Wattar Gruppen nyhedsmail

Hold dig opdateret

Tilmeld dig Wattar Gruppens nyhedsmail og hold dig opdateret på vores online fyraftensmøder, nyeste artikler, kommende arrangementer og meget mere. 

Verified by MonsterInsights